New Wayland House

Location

Stockwell, London

Packages

Value

£4.7m

DESCRIPTION:

  • The project involved the construction of large RC Frame with a 16 and 22 Storey high towers.
  • It was located over existing piles from a demolished building that had to be mapped to negate the “pin-cushion” effect.
  • The structure had 1800mm wide concrete Fins that extended out of the building up to 22 floors on all elevations.
  • The Roof had a RC Skyframe –a double-height canopy that extended around the perimeter with slender columns and slab.

CONSTRUCTION FEATURES: 

  • Complex removal of existing foundations
  • Bulk dig excavation.
  • Twin-Wall Construction.
  • Post-Tensioned Slab Construction.
  • Use of Solid Walls for the Fins.
  • Sequencing of works with Structural Steel Frame Installation.
  • There was deep drainage, sub-terranean refuse space and a new sub-station located very close to the building and crane bases.

INNOVATION

  • Early contractor involvement-6 months before commencement, GCL was involved in the design development and value engineering-This resulted in approximately £750k being saved on materials and reduction of risk prior to commencement.
  • Use of PT design to make the structure lighter and reduce the loading on the piles.
  • Engagement and use of specialist precast Twin-Wall and integrated precast stairs.
  • Use of solid wall technology to replace the problematic Fins.
  • Introduction of a lightweight precast solution for the Skyframe thereby reducing H&S Risk for working at height.

Website Design by Chris Curd Design

© Ground Construction Ltd 2018